Täytetty lihamureke

Liekö kasari- vai ysäriruokaa, mutta luumut jauhelihan täytteenä ovat aina olleet Gingerin mieleen. Joulutortuista yli jääneen luumusoseen kohtalona oli päätyä lihamurekkeen sisään.

Maku-lehden numerossa 1/2012 riistamureke oli kääritty pekoniin. Siitäpä inspiraatiota tähänkin murekkeeseen.

500 g naudanjauhelihaa muokattiin perinteiseksi mureketaikinaksi (nesteenä vesi, 1 kananmuna ja pohjana korppujauhot). Mausteeksi lisättiin suolan ja pippurin lisäksi 2 reilaua teelusikallista supertulista sinappia, joka toi lopputulokseen oman hyvän säväyksensä. Kuivattua persiljaa ja ripaus chiliäkin tupsautettiin mukaan. Hienonnettu sipuli pehmennettiin ensin vesitilkassa mikrossa.

Murekkeen olisi voinut koota kuten kääretortun, jolloin siitä olisi tullut napakampi paketti. Valmiin murekkeen viipalointi onnistunee silloin helposti. Mutta Kotopuolen mureketta annostellaan yleensäkin isolla lusikalla, joten moiseen ei lähdetty nytkään. Puolet murekemassasta levitettiin soikean uunivuuan pohjalle.

Päälle levitettiin noin puolen sentin kerros luumusosetta ja 2 omenaa kuorittuina lohkoina. Loput murekemassasta levitettiin päälle. Jälleen saumojen tiivistäminen huolella olisi helpottanut valmiin murekkeen kasassa pysymistä.

Lopuksi pekoniviipaleet aseteltiin murekkeen päälle. Kääretortun mallisessa murekkeessa pekoniviipaleiden päät kannattaa kääntää huolella murekkeen alle. Tosin nyt pekonit rapeutuivat ihanasti ja toivat hyvää savun makua.

Makean täytteen ja täyteläisen lihan makumaailmat kohtasivat tässä upeasti. Lisänä tarjottiin persilja-kermaperunoita ja ananas-porkkanaraastetta. Kasaria tai ei, hyvää ja konstailematonta sunnuntairuokaa.

 

Kategoria(t): Herkkuhetket Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.