Kurttuista kaalia kera sienien

Kurttukaalin vihreästä sävykartasta käytettiin uloimmat lehdet sienikääryleisiin.

Sienet ovat olleet Kotopuolessa vierasta raaka-ainetta, kanttarelleja lukuunottamatta. Nyt sienten salat alkavat aueta – mikäpä ei maistuisi voissa paistettuna.

Kuivatut, liotetut suppilovahverot sekä hienonnettu sipuli paistettiin voissa ja maustettiin pippurirouheella ja suolalla. Muutama kaalinlehti hienonnettiin ja pehmennettiin kattilassa vesitilkassa pari minuuttia. Kypsennetyt täysjyväohra, kaali ja sienet sekoitettiin kulhossa. Sekaan lisättiin noin 50 g maustamatonta tuorejuustoa ja persiljahakkelusta.

 

 

 

Kaalin uloimmat lehdet irrotettiin ja upotettiin keitettyyn veteen muutamaksi minuutiksi.  Vedessä pehmenneestä lehdestä irrotettiin varovasti terävällä veitsellä ruotia pois paksuimmasta kohdasta.

 

 

 

 

 

Täytettä lusikoitiin lehdelle vajaa ruokalusikallinen ja kääryle rullattiin kiinni. Kääryleet nosteltiin uunivuokaan saumapuoli alaspäin.

Liemeksi sekoitettiin 2 dl vettä, 1 rkl tummaa siirappia, suolaa ja pippuria. Liemi kaadettiin kääryleiden päälle. Kääryleitä paistettiin 200 asteessa tunnin verran. Muutaman kerran paiston aikana lientä lusikoitiin kääryleiden päälle. Kääryleet jätettiin vielä uunin jälkilämpöön hautumaan pehmeiksi.

Valmiit kääryleet nautittiin puolukkahillon ja maitolasin kera.

 

Kategoria(t): Herkkuhetket Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Kurttuista kaalia kera sienien

  1. kikka sanoo:

    Kaalikääryleet nan… Miksi aina ”vanhoissa ohjeissa” käsketään kaali keittää kokonaisena ja irrottaa lehti kerrallaan kerästä . ja se on vielä niin työlästäkin.
    …siis kuinka helppoa se voikin olla näin lehti valmiiksi irrotettuna ja eikun kiehumaan..
    olipa hyvä että olen löytänyt tämän sivun ja saanut monta hyvää vinkkiä. Lisää vaan blogiin sivuja.

  2. Ginger sanoo:

    Kiitos palautteesta :)

    Lehtien irrotuksessa on toki riskinsä, voivat repeillä. Valkokaalin lehdet ovat ehkä tiukemmassa. Mangoldille ja kurttukaalille riitti pelkkä kuumavesikylpy, keräkaali taitaa tarvita vielä perinteisemmän, pitkän esikypsennyksen.

    ”Joka keitetyn paistaa, se makean maistaa” on sanonta, joka liiittyy moneen perinneruokaan. Kokeilevassa keittiössä toki oikotiet ovat sallittuja :)

Kommentointi on suljettu.