Uudistusta värjäämällä

WP_20160222_001Joulupukki toi toissajouluna todella kauniin siniset kylpypyyhkeet ja niihin sopivat käsipyyhkeet. Mitä lie tahmatassuja asustelee Kotopuolessa, mutta nämä käsipyyhkeet näyttävät aina likaisilta, vaikka pesty on ja kuumassakin. Gingeriä houkutteli kokeilla, saisiko värjäämällä ”uudet” pyyhkeet. 

Kaupan hyllyllä värivalikoimaa oli, mutta harmaa oli ollut ajatus jo alunperinkin. Vaaleanharmaata ei tulokseksi saa, jos tekstiili on valmiiksi tummempi. Mutta tämä antrasiitti  vaikutti – lievästi asfalttisesta mielleyhtymästä huolimatta – tarkoitukseen sopivalta sävyltä.

WP_20160222_005

Koneeseen nakattiin tekstiilejä enempi kuin pakkauksen ohjeessa kehotettiin. Yllätys, yllätys. Kolme froteepyyhettä, kaksi pinttynyttä patalappua, kolme pikkuruista pyyhettä ja kaksi pinttynyttä tyynyliinaa painoivat enempi kuin suositellut 400 g.

WP_20160222_002

Hyvä, sävystähän tulisi sitten vaaleampi, eikö.

Hanskat käteen, kastellut tekstiilit koneen pohjalle ja pakkausten kulmia saksimaan auki.

WP_20160222_003Puolentoista tunnin päästä koneeseen päästiin kurkkaamaan, kun sinne lisättiin hieman pesuainetta ja toistettiin sama pesuohjelma. Huu. Ja sitten pyykit kuivumaan.

Kyllä. Hyvät tuli.

WP_20160223_008

  • Turkoosit pikkupyyhkeet jäivät selvästi eri sävyisiksi kuin käsipyyhkeet. Tämä oli etukäteen tiedostettu seikka. Idea oli värjäämällä häivyttää muistot alkuperäisestä käyttötarkoituksesta.
  • Käsipyyhkeistä tuli hienon väriset ja käytännöllisyys kasvoi 100%. Nyt ne kestävät useammankin käsienkuivauskerran näyttämättä heti likaiselta.
  • No patalaput näyttivät siltä, kuin olisivat jääneet upouusien farkkujen ekaan pesuveteen. Mutta eivätpä näy vanhat rasvatahrat enää.
  • Mutta brodyyrikoristeisista tyynyliinoista tuli aivan mahtavat. Nyt tekee mieli värjätä ne pussilakanatkin! Saman sävyasteen saaminen on varmaan mahdottomuus. Mutta hmmm… mikäs väri tuohon mätsäisi….?

WP_20160223_009

Ompelulanka ei välttämättä värjäydy. Siitä tuli hieno yksityiskohta, jota voisi hyödyntää ommeltavissakin töissä. Reilusti erivärinen lanka – etenkin varmalla ompelijalla – olisi makee juttu!

Ohjeet olivat selkeät ja pesukone ei vaikuttanut värjäytyvän pilalle. Harmaa väri on toki siinä armollinen. Sisältä vaaleanpunainen pyykinpesukone, ei kiitos.

Nyt kun uskallettiin kokeilla tällaisilla vanhoilla tekstiileillä, täytyy tämä muistaa ihan uusiakin vaatteita tai kodintekstiilejä ostaessa. Yhtenäinen värimaailma voisi syntyä myös näin. Nykyinen beige päiväpeitto on vielä mieleinen, mutta pääsee varmasti tulevina vuosina väripurkin kanssa pesuun.

Kategoria(t): Tuunailu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.