Kasvatustyön vaikeudesta

Muistatteko vielä nämä? Ikean Örtig-yrttipurkit? Turvepaakut kasteltiin ja siemenet istutettiin vapun tienoilla, suurta toivoa uhkuen. Mutta mitä sitten tapahtui?

Kaikki lajit itivät hienosti. Pienet lehdet tuottivat Gingerille paljon iloa, koska aiemmat ikkunalautaviljelyt olivat enimmäkseen epäonnistuneita. Ikkunalaudalla olevassa lasikaapissa yrttejä kasteltiin koko ajan maltilla. Silti hometta alkoi ilmaantua. Myös turpeeseen tökätty pätkä kanankakkalannoitepuikkoa tuntui keräävän hometta. Toisella kerralla lannoitepuikko liotettiin kasteluveteen. Yrtit olivat ajoittain Alen viherpeukoloitavana. Ja hyvin niitä hoitikin.

10 viikkoa alkaa olla pian kulunut ja onko tulos luvatunlainen? Joko päästään saksimaan?

Korianteria saatiin sen verran, että päästiin maistamaan sitä japanilaisissa pannukakuissa. Maku vaatii edelleen totuttelua ja koska tässä on nyt parempiakin makuja tarjolla, antaa olla. Välinpitämättömyydestä ilmeisesti innostunut kynitty puska näyttää työntävän uusia lehtiä. Hmph.

Timjami on menetetty tapaus. Oregano on tehnyt sen verran lehtiä, että kyllä niistä voi napsia oreganon makua kielelleen. Mutta kovin on hentoa.

Basilika teki vahvat ja hyvät alut, paremmat kuin aiemmat yritykset. Hontelot varret hoipertelevat auringonvalon mukana, mutta kasvi tuntuu piristyvän kasvuun, kun ensimmäisiä lehtiä on päästy nyppimään ja taimi haaroittumaan. Potentiaalia on. Jatketaan nyppimistä.

Persilja tekee hentoihin varsiin sieviä lehtiä, joita ei ole vielä raaskittu leikata kertaakaan. Basilikaa ja persiljaa on onneksi päästy nauttimaan lahjoituksena saaduista taimista.

Sitruunamelissa on kirinyt yllättäen ykkössijalle. Satoa on tullut jo ja samoin haaroittuminen tuntuu lisääntyvän. Jälkiruokiin tästä taidetaan saada kesän mittaan kivasti koristetta ja antoipa yrtti makua pienesti rommi-kolaankin.

Todelliset puutarhurit ovat tainneet päästä harventamaan vastaavasti istuttamaansa satoa jo oksaleikkurilla, mutta riittääpä tästä näköjään iloa pienelläkin volyymilla.

Kategoria(t): Aatostelu Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Kasvatustyön vaikeudesta

 1. kikka sanoo:

  Minulla on myös kokemusta kyseisistä purkeista. Alku oli erinomaista ja sitten iski
  taantuma. Mitä nyt? Laitoin surkeat taimet pitkään ns. parvekepurkkiin ja huom
  KESÄKUKKAMULTAAN. Jo alkoi kasvu uudestaan . Nyt ovat valmiita kovaan käyttöön.
  Tinjami ei olen parasta kasvultaan mutta maku korvaa sen pikkuruisen kasvuston.
  Ehkä kokeillaan uudestaan ensi keväänä ”kantapää” kokemuksen opilla.

  • Ginger sanoo:

   Keksitkö käyttöä korianterille?

   Siirsin maanantaina taimet pariin isompaan ruukkuun. Taisi kyllä juuret rutista poikki ja turpeessa ovat vaan edelleen. Saa nähdä hoksaavatko olojensa ns. kohentuneen.

Kommentointi on suljettu.