Ihan parhaat sämpylät

Neljän tähden illallinen -ohjelmaa tuli katsottua enempi viihteenä kuin inspiraation lähteenä. Balettitanssija-Annan sämpylät olivat kuitenkin kiehtovan kuuloinen juttu: taikina tehdään edellisenä iltana jääkaappiin valmiiksi ja paistetaan aamulla sämpylöiksi. Työnjako tehtiin seuraavasti: Ginger pyöräytti taikinan valmiiksi lauantai-iltana ja aamuvirkku Ale hoiti taikinakökköjen muuntamisen suloisiksi sämpylöiksi.

Puuhaarukalla sekoitettava taikina oli mahtijuttu, koska taikinan vaivaaminen iltamyöhään olisi jäänyt tekemättä. Tämä taikina tehtiin pelkästä vehnästä, mutta ensi kerralla taikinaan upotetaan varovasti leseitä, ruisjauhoja tai siemeniä. Jauhoja käytettiin 4 desilitraan nestettä vain noin 6 dl.

Taikina oli alun alkaenkin mukavan elinvoimaista. Siitä tökittiin ilmakuplat pois vielä kerran jääkaapissakin, kun kulhon reunat alkoivat lähestyä uhkaavasti. Alen mukaan taikina hupsahti aamulla taas kasaan, mutta isolla lusikalla uunipellille nostellut kököt alkoivat jälleen kohota uunin lämpeämistä odottaessaan.

Rapeakuorisuutta sämpylöissä ei niinkään ollut, mutta kuori oli valloittavan sitkeä. Sisältä sämpylä ei ollut mitään höttöä. Näistä tuli uudet suosikit sunnuntaiaamuihin, miksei jo lauantaihinkin. Ihan parhaat sämpylät.

Resepti lisätty 1.2.2013

Sämpylät

½ pkt hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
5 dl nestettä (lämmintä vettä)
n. 10-12 dl jauhoja (vehnäjauhoja, ruisjauhoja, kauralesettä)
suolaa

Sekoita hiiva lämpimään nesteeseen tai kuivahiiva jauhoihin. Sekoita puuhaarukalla jauhot nesteeseen ja lisää suola. Kohota liinan alla n. tunti. Sekoita ilmat pois, sitten jääkaappiin. Paista 225c n. 20 minuuttia. Älä peitä liinalla sämpylöitä, kuori säilyy rapeana.

 

Kategoria(t): Leivonta Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Ihan parhaat sämpylät

  1. Päivitysilmoitus: Tarpeellisia astioita | Kotopuolessa

Kommentointi on suljettu.