Feta-mangoldi -piirakka

Kenties tämän kesän viimeisessä sadonkorjuussa poimitut mangoldit pääsivät korvaamaan pinaatin, vuosiavuosia sitten lehdestä napatussa pinaatti-feta -piiraan ohjeessa.

Ohjeen mukaan pohjaa varten nypitään 150 g voita, 3 dl vehnäjauhoja, 1 tl suolaa ja lisätään 0,5 desiä vettä. Taannoin pakastimeen heitetty suolaisen piirakan pohjataikina löysi kuitenkin nyt käyttöä ja se leviteltiin korkeareunaisen irtopohjavuuan reunoille. Haarukalla pisteltyä pohjaa paistettiin kymmenisen minuuttia 225 asteessa ja otettiin ulos uunista jäähtymään.

Täytettä varten iso nippu mangoldia (tai pinaattia) pilkottiin ja freesattiin nopeasti sitruunaöljyssä.

  • 3 kananmunaa
  • 1,5 desiä vettä
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • mustapippuria
  • 1 valkosipulin kynsi puristettuna ja
  • 200 g fetajuustoa murusteltuna

sekoitettiin kulhossa. Hieman jäähtyneet mangoldit lisättiin seokseen ja kaadettiin vuokaan. Piirakka kypsyi 200 asteessa puolessa tunnissa.

Muistaakseni alkuperäinen pohja oli pehmeämpi, ruisjauhoja sisältänyt pakastetaikina oli rapsakan ryhdikäs. Reseptiin ympäröimäni ”1 valkosipulin kynsi” ja kolme huutomerkkiä tarkoittivat ilmeisesti, ettei valkosipulin määrää kannata lisätä. Pysyin kohtuudessa tällä kertaa.

Heti kuumana syöty piirakka oli maultaan mieto ja aavistuksen vähäsuolainen. Kenties fetan ja valkosipulin maku voimistuu, kun loput piirakasta saa jäähtyessään tekeytyä.

*** Kyllä vain, seuraavana päivänä maku oli pehmeästi valkosipulinen ja suolaisuuskin riittävä.  Kannatti pysyä yhdessä valkosipulin kynnessä. ***

Kategoria(t): Leivonta Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Feta-mangoldi -piirakka

  1. mip63 sanoo:

    Kiitos vinkistä :) ystäväni keittiöpuutarhassa kun on ylitarjontaa mangoldista.

Kommentointi on suljettu.