Mangoldikääryleet ja mausteiset omenakuutiot

Mangoldi tuntuu olevan kiitollinen kasvatettava. Pari vuotta sitten paistoin pienempiä kääryleitä pannulla ja täytteeseen tuli muistaakseni leivänmuruja, parmesania ja kananmunaa sekä mausteita. Tänä kesänä päädyin rehtiin jauhelihatäytteeseen. Näitä kääryleitä on tehty jo kaksikin kertaa.

Murekemassaan laitettiin:

  • 400 g sika-nauta -jauhelihaa
  • 1 dl korppujauhoja TAI pari viipaletta vaaleaa leipää murusteltuna
  • 1,5 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • pippuria
  • 1 kananmuna
  • hienonnettua ruohosipulia, iisoppia ja basilikaa TAI basilikaa ja valkosipulin vartta
  • mangoldien varret hienonnettuna

Mangoldin lehdet pehmennettiin muutaman minuutin ajan kiehautetussa vedessä ja nostettiin sen jälkeen leikkuulaudalle. Lehtiruoti ohennettiin paksuimmasta kohdasta ja murekemassaa kiedottiin lehden sisälle ”ensin pääty, sitten sivut ja loput rullalle kääryleen ympärille” -menetelmällä.

400 gramman jauhelihasta täytettä olisi riittänyt liki kahteenkymmeneen kääryleeseen. Kun kotikeittiöstä ei voinut hilpaista pellolle hakemaan lisää lehtiä, tehtiin lopusta massasta lihapullia. Kääryleet ja lihapullat kypsennettiin uunivuuassa 200 asteessa, noin 45 minuutin ajan.

Lisänä tarjottiin uusia perunoita ja jogurttikastiketta variaatioilla turkkilainen jogurtti + ruohosipuli TAI maustamaton jogurtti + paprika-chili -hillo.

 

Keltaisen omenan kuutiot maustettiin hillitysti sitruunaöljyllä, jeeralla, kanelilla ja mustapippurilla. Mielikuvituksen tuotokseksi pirtsakka juttu.

 

 

18.7.Yleisön pyynnöstä lisätty halkaisukuva valmiista kääryleestä. Kuvaajaa pyydettiin lisäämään  jotain vihreää koristeeksi…

Kategoria(t): Arkiruuat Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Mangoldikääryleet ja mausteiset omenakuutiot

  1. Säihky sanoo:

    Mangoldi – sitäpä en ole itse koskaan kokeillut. Miltä se maistuu?
    Saisiko seuraavalla kerralla poikkileikkauskuvan valmiista kääryleestä, kiitos!

  2. Ginger sanoo:

    Nyt löytyy halkaisukuva :)

    Mangoldi maistuu… hmm.. vihreältä. Mutta on pinaatin tapaan helppo lisä moneen ruokaan ja sopimusviljelijäni mukaan runsaasti satoa tuottava.

    Lisää tietoa löytyypi esimerkiksi täältä http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Syotavat_kasvit/Muita_vihanneksia/Mangoldi.

Kommentointi on suljettu.